Снимка БулфотоБългарите  се оказаха едни от най-големите трезвеници в Европейският

...
Снимка БулфотоБългарите  се оказаха едни от най-големите трезвеници в Европейският
Коментари Харесай

Българите пият най-малко алкохол в целия Европейски съюз

Снимка Булфото

Българите  се оказаха едни от най-големите трезвеници в Европейският съюз. Според данните единствено 30% от мъжете и 11.4% от дамите над 18 години в България употребяват алкохол всяка седмица (но не всеки ден), написа Блиц.

За съпоставяне в Европейски Съюз мъжете са 38.3%, а дамите 23%.  Това сочат данните от статистиката " Животът на дамите и мъжете в Европа – статистически портрет ". Публикацията е готова от Евростат, в съдействие с националните статистически институти на страните – членки на Европейски Съюз, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия). Най-големи фенове на чашката се оказват във Англия, където всяка седмица пият 52% от мъжете и 40% от дамите, а в другия завършек на класацията се подреждат румънците (5% от дамите и 32% от мъжете).

Българите обаче се оказват на трето място измежду най-големите пушачи. Според статистиката 37.6% от мъжете и 21.2% от дамите в България палят цигара всеки ден. Пред нас са единствено Латвия и Кипър, надлежно с 38.1% мъже и 14.9% дами и Кипър с 39.6% мъже и 14.9% дами. За сметка на това сме в последните места по консумация на плодове и зеленчуци, както и по спорт и физическа интензивност, оповестява " Труд ". Според статистиката у нас единствено 28.9% от дамите и 34.9% от мъжете употребяват целесъобразните от 1 до 4 порции плодове и зеленчуци всеки ден. За съпоставяне приблизително в Европейски Съюз процентите са 53.9 за дамите и 48.6 при мъжете.

Що се отнася до спорта и физическата интензивност сме на предпоследно място в Европейски Съюз. В България едвам 15.3% от мъжете и 5.3% от дамите отделят по най-малко 150 минути на седмица за спорт. Най-голям е процентът на спортуващите хора в Исландия (62.1% дами и 59.6% мъже) и Норвегия (57.8% мъже и 55.9% жени).

Средно в Европейски Съюз спортуващите са 35.7% мъже и 26.2% дами. България се подрежда над междинния за общността показател на хора с наднормено тегло с 60.8% от мъжете и 45.8% от дамите.

Голям е процентът на хората с наднормено тегло в Европейски Съюз – 57.3% от мъжете и 43.7% от дамите. У нас 18.3% от дамите и 17.2% от мъжете от популацията на възраст 25-64 години са с главно и по-ниско обучение. Висшисти са 21.7% от мъжете и 33.8% от дамите.

Най-голям е делът на хората със приблизително обучение в България – 61.4% мъже и 49% дами.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР